Sea side design

Sea Side Design

Wat is Sea Side Design?


‘Sea Side Table: van kleerhanger tot bijzettafel’ is een circulaire ketensamenwerking tussen O.666, PlastIQ en Oostendse kledingzaken ondersteund door het Economisch Huis Oostende. PlastIQ, als opleidingscentrum voor de kunststofindustrie, verwerkt het kunststof uit een reststroom van kapstokken van Oostendse kledingzaken, aangevuld met 10% zee-afval verzameld door burgerinitatief Proper Strand Lopers, tot platen. In sociaal-circulaire hub O.666 compileren werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt in een individueel maatwerktraject de ruwe platen tot een kwalitatief en hoogwaardig designobject: een modulaire bijzettafel ontworpen door Fragmenture. De 100% recycleerbare Sea Side Tables worden gedistribueerd in interieurwinkels zoals Design Oostende en luiden de start in van een nieuw sociaal-circulair design-label ‘Sea Side Design’ voor inclusieve en circulaire objecten die plastic en andere reststromen van Oostendse ondernemers terug in de kringloop brengt, aangevuld met plastic uit de zee. Sea Side Design brengt op deze manier Oostendse ondernemers in verbinding met de sociale en de circulaire economie én heeft een sensibiliserende werking om plasticvervuiling aan te kaarten.


Circulaire technieken en impact


Sea Side Design brengt circulaire producten op de markt die een reststroom van kapstokken en marien afval upcyclen en bij einde levensloop weer 100% recycleerbaar is. Op de ladder van Lansink bevinden we ons bij recyclage, nl. het in de keten terugbrengen van grondstoffen die anders op de afvalberg zouden terecht komen. Kapstokken zijn een erg grote reststroom binnen de kledingsector, maar ook marien afval - hoewel geen eenvoudige grondstof in een upcyclingproces - wordt ook meegenomen in de productiewaardeketen. Het Sea Side Design-label wordt een zichtbaar merk dat sociale en circulaire economie aan elkaar verbindt. Ook na de projectperiode kan op basis van nog andere reststromen andere producten op de markt worden gebracht, telkens met een sociale én circulaire insteek. Het Sea Side Design-label wil een pilootproject zijn voor meer circulair ondernemerschap in Oostende en Vlaanderen.

 

Sociale tewerkstelling

Heel wat circulaire technieken hebben een sterke link met sociale economie. Omgekeerde logistiek (vb. decoders terugnemen), sorteren (vb. vloermatten), onderhoud (vb. straatmeubilair), herstellen (vb. werkkledij), herstofferen (vb. meubilair), klaarmaken voor hergebruik… Dit project wil sterk inzetten op verbinding en win-win tussen de sociale en circulaire economie.



seasidedesign,5
seaside2
seaside
seaside3
seasidedesign4
seaside4
Schermafbeelding 2025-04-09 om 21.23.47